Vejce na hniličku nebo natvrdo? Zdravá jsou vždy

Vejce od všelijakých druhů ptáků byla součástí lidské potravy již od pravěku. Sbírali a konzumovali je jak první sběrači, tak i lovci a prvních zemědělci. Slepice byly později domestikovány nejspíše v oblastech Indie a jihovýchodní Asie. A ještě o něco později, asi tak tisíc pět set let před naším letopočtem, se tyto domestikované slepice dostaly do Sumeru a Egypta. Osm set let před naším letopočtem se slepice rozšiřují do Řecka.

vajíčka

Příprava vajec

Vejce se upravují na mnoho rozličných způsobů. Mezi nejznámější přípravy vajec potom patří:
o vejce vařená naměkko
o vejce vařená nahniličku
o vejce vařená natvrdo
o ztracená vejce
o vejce do skla
o smažená vejce
o volská oka z vajec
o vaječná omeleta

vejce

Význam pro naše zdraví

Vejce je biologický , neboť obsahuje všechny důležité výživné látky, které jsou nutné pro vývoj nového organismu. Vejce byla, jsou a vždy budou důležitou součástí lidské výživy. Vejce obsahují:
o vysoké procento plnohodnotných bílkovin
o všechny aminokyseliny nezbytné pro lidský organismus
o tuky
o vitamíny
o minerální látky
Mimo přímé spotřeby se vejce využívají jako surovina v potravinářství. Vejce se přidávají:
o do trvanlivého pečiva
o do těstovin
o do masných výrobků

snídaně

Vejce pro děti

Vaječný žloutek je bohatým zdrojem živin. Z tohoto důvodu se využívá při podávání příkrmů u malých dětí, a to již v době od čtvrtého do šestého měsíce.

Zkuste prvorepublikový recept z vajec: Smažená vejce v těstíčku

o Do hrnce se nalije na dva prsty vysoko vody, která se osolí a dá se vařit.
o Když se začne vařit, roztlučeme do ní opatrně vejce, aby zůstala co nejvíce vcelku.
o Po uvaření vejce vyjmeme dírkovanou naběračkou.
o Vejce obalujeme do hustého těstíčka, které si uděláme z piva, mléka a mouky.
o Obalené vejce se dá smažit.
o Podává se ke špenátu.